הסבר על G.H.B (סם האונס)

הוא פועל לדיכוי מערכת העצבים המרכזית, והשפעותיו נעות מטשטוש ועד דום לב. הגמילה ממנו קשה כמו מאלכוהול והרואין, ואת השם "סם האונס" הוא קיבל לאחר שהשימוש בו לשם טשטוש הקורבן לפני האונס הפך נפוץ. ה-GHB : הסכנות הכרוכות בשימוש בו ואיך תדעו להיזהר ממנו

מאת: יפה צוברי, מידענית, הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול

"סם האונס" (GHB) נקשר בדרך כלל למסיבות ולמועדונים - מקומות שבהם האלכוהול זורם ובשפע. הסם נמהל בתוך המשקה, והשפעותיו בדרך כלל מהירות, ובהתאם לכמות שנצרכה - מתחושת ערפול ונמנום ועד סכנה של מוות. כ-12 שעות לאחר השימוש בסם כבר לא יימצאו לו שרידים בגוף.

 
צריכת GHB הייתה, בתחילת דרכה, פופולארית בעיקר בקרב ספורטאים, שהשתמשו בו להגדלת מסת שריר ושריפת שומנים.אולם, השפעותיו המרדימות של החומר הפכו אותו יעיל לשימוש גם בקרב אנסים, המשתמשים בו כדי לצמצם עכבות והגנות של נשים. ובפועל, מאז שה- GHBנכנס לשימוש, נרשמה עלייה דרמטית במספר מקרי האונס והתקיפה המינית. האונס מבוצע למעשה כאשר הנאנסת היא במצב הדומה לחוסר הכרה.
 
מהו סם האונס GHB? 
סם האונס GHBהוא סם ממשפחת הסמים המרגיעים-מרדימים, והוא פועל לדיכוי הפעולה של מערכת העצבים המרכזית, בדומה לאלכוהול והרואין. החומר מצוי בצורת אבקה (כדורים או קפסולות) או בתמיסה (של אלכוהול, בדרך כלל) ונצרך בבליעה. אפשר להמיס את האבקה בכל משקה אחר מבלי שיורגש הדבר מכיוון שהחומר הוא חסר צבע וחסר טעם. לצד השם "סם האונס", בישראל קיבל ה-GHB גם את הכינויים "ליקוויד"ו"ליקוויד אקסטזי".
 
השפעתו של סם האונס GHB על הגוף
ההשפעה העיקרית של ה-GHB על הגוף היא דיכוי הפעילות של מערכת העצבים המרכזית: בבליעה של 1 גרם מופיעות תחושת אופוריה, הרפיה ונמנום; במינון של 2 גרם מתווספים ירידה בקצב הלב ובקצב הנשימה, פגיעה בשיווי המשקל ובקואורדינציה ומצב של שינה; ובבליעה של 4-2 גרם מתווספת פגיעה בדיבור וייתכן מצב של איבוד הכרה (קומה).
השפעת החומר בשילוב עם אלכוהול היא חריפה יותר מכיוון שקיימת סיבולת צולבת בין GHB ואלכוהול (שניהם חומרים המדכאים את פעולת מערכת העצבים המרכזית), ולאור העובדה שזהו השימוש הרווח בחומר, יש להיזהר שבעתיים.החומר גורם לעוויתות בפנים ובגפיים, אך בניסויים בבני אדם לא נמצא שהוא גורם לתגובות אפילפטיות.
 
הסיבוכים האפשריים בעקבות שימוש ב-GHB
השימוש ב-GHB עלול להיות מסוכן ולגרום למחלות שונות ואף למוות. בין הסיבוכים הידועים משימוש ב- GHBנמנים אובדן הכרה ודיכוי מערכת הנשימה, המצריך החדרת צינור לתוך קנה הנשימה כדי לבצע הנשמה (אינטובציה),האטה מסוכנת של קצב הלב, ירידה בחום הגוף, עוויתות בשרירי הפנים והגפיים, הצטברות נוזלים בריאות, פגיעה צריבתית במערכת העיכול ודום לב.
ב- 2002 נרשמו בארצות הברית 3,330 מקרים של פניות לחדרי מיון עקב שימוש ב- GHB. ב- 76% מהמקרים נצרך החומר בשילוב עם אלכוהול, כ- 65% היו מקרים של מנת יתר ובכ-33% הייתה התגובה לחומר "בלתי צפויה". נרשמו גם כמה עשרות מקרי מוות בארה"ב משימוש ב- GHB (עד 2000), במרביתם נצרך GHB בשילוב עם אלכוהול.
 

הפסקת השימוש הכרוני ב-GHB - תסמונת גמילה
הפסקת השימוש ב-GHB לאחר צריכה כרונית שלו גורמת לתופעות של תסמונת גמילה. התסמונת יכולה לכלול פסיכוזה, תסיסה, חרדה, רעד, דופק מהיר, לחץ גם גבוה, הזעת יתר, הזיות. התופעות מורגשות במשך 1-6 ימים לאחר השימוש האחרון שנעשה בחומר והן נמשכות 5-15 ימים. תסמונת הגמילה שנגרמת בעקבות שימוש כרוני ב-GHB היא קשה, ודומה לתסמונת שנגרמת בהפסקת השימוש בחומרים מדכאים אחרים כמו אלכוהול והרואין.

 
מצבו החוקי של סם האונס GHB
בשנות השמונים היה השימוש ב-GHB נפוץ מאוד בעיקר בקרב אתלטים, כאמור. בנובמבר 1990 החליט מנהל המזון התרופות האמריקני, ה-FDA, להסיר מהמדפים את החומר, לאחר שנעשה נפוץ ואירעו מקרים רבים של הרעלות ותופעות לוואי קשות אחרות. ב- 1997 הכניסו שבע מדינות בארה"ב את החומר לרשימה I של החומרים האסורים בשימוש (הכוללת חומרים ברמת הסיכון הגבוהה ביותר), וב- 2000 הוכנס החומר לרשימה זו בחוק הסמים האסורים. 

גם במרבית מדינות האיחוד האירופי הוכנס החומר לרשימת החומרים האסורים בשימוש.

באוסטרליה ובקנדה החומר אסור בשימוש על פי חוק, וב-2001 הוסיפה ועדת הסמים של האו"ם את החומר לרשימת החומרים האסורים ברשימה IV.

בישראל אישרה הכנסת את הוספת GHB לחומרים האסורים בשימוש על פי פקודת הסמים המסוכנים בשנת 2003.

  
 סם האונס GHB– דברים שחשוב לדעת
  • על פי רוב אין לדעת את רמת ריכוז החומר שנמכר במסיבות בבקבוקוני פלסטיק, כשהוא מומס באלכוהול. מכיוון שהחומר מאוד מסוכן בריכוזים גבוהים, ויכול לגרום לאיבוד הכרה ומוות, יש להיזהר מאוד.
  • החומר נמכר במסיבות כשהוא מומס באלכוהול והשילוב בין אלכוהול לביןGHBגורם להגברת פעולת הדיכוי של מערכת העצבים המרכזית ולהגברת ההשפעה של החומר.
  • יש להיזהר מאוד משימוש בחומר בשילוב עם סמים אחרים, ובעיקר כאלה שגורמים לדיכוי מערכת העצבים המרכזית (אלכוהול, אופיאטים, תרופות הרגעה, שינה).
  • החומר נמכר במחירים מאוד נמוכים, ולכן הפיתוי לרכוש אותו גבוה, בעיקר בקרב הצעירים.
  • אסור לנהוג לאחר שימוש בחומר.
  • ההבדל בין מינון שמשמש בנסיבות חברתיות לבין מינון שעשוי לגרום לתוצאות קשות הוא מאוד קטן.
  • GHB אינו נכלל בחומרים שנבדקים בחדרי מיון בבדיקות השתן השגרתיות לסמים.
  • יש להיזהר משתיית משקאות המוגשים בבקבוקים או בפחיות שאינם סגורים (במועדונים או במסיבות), משום שאפשר להוסיף אליהם GHB שהוא חסר טעם וריח.

 


סם האונס – מידע נוסף

סמים המשמשים כ"סמי אונס" – פיקוח והגבלת המכירה והשימוש. הכנסת, מרכז המחקר והמדע

x

#{title}

#{text}

#{price}